На факультеті психології провели тиждень психічного здоров’я

10 жовтня відзначали Всесвітній день психічного здоров’я, який цього річ присвячений висвітленню можливостей підвищити обсяг ресурсів, що виділяються на охорону психічного здоров’я. В цей день по всьому світі, починаючи з 1992 р., щорічно проводиться низка заходів, розповсюджується велика кількість матеріалів на тему збереження психічного здоров’я та формування толерантного ставлення до людей з психічними розладами.

За визначенням Всесвітньої організації охорони здоров’я, психічне здоров’я – це стан душевного благополуччя, коли людина може реалізувати власний потенціал, долати звичайні життєві стреси, плідно та продуктивно працювати. Згідно ВООЗ, майже 1 млд. людей у світі страждають розладами психічного здоров’я. Україна уже вкотре займає перше місце за кількістю людей з психічними розладами у  Європі (1,2 млн.), а вже скоро, за прогнозами фахівців,  розлади психічного здоров’я ввійдуть у п’ятірку хвороб, що стануть лідерами за кількістю людських працевтрат.

Традиційно кафедра загальної та клінічної психології уже кілька років поспіль проводить різноманітні просвітницькі акції на відзначення Всесвітнього дня психічного здоров’я. Зокрема, в рамках святкування на факультеті психології Тижня психічного здоров’я, викладачі кафедри (завідувач кафедри, професор Москалець В. П., професор Міщиха Л. П., доцент Кулеша-Любінець М. М., доцент Іванцев Н. І., доцент Федик О. В., доцент Шкраб’юк В. С.) провели  тематичні лекційні заняття, майстер-класи з питань промоції психічного здоров’я для студентів різних спеціальностей. Також майбутні психологи ОР «Бакалавр» та ОР «Магістр», які вивчають курс «Клінічна психологія», протягом тижня спілкувалися зі студентами, викладачами університету, мешканцями Івано-Франківська про техніки збереження психічного здоров’я та зниження психоемоційної напруги при стресі, роздавали інформаційні буклети. Лідія Шевага, магістрантка освітньо-професійної програми «Клінічна та реабілітаційна психологія» : «Просвітницька робота, інформування про психічне здоров’я дуже важливі, бо рівень обізнаності зв’язку фізіології і психічного стану в населення надто низький. Здивувало, що частина опитуваних навіть не знали, що стрес можна знизити дихальними вправами чи фізичною працею». 

Також на кафедрі загальної та клінічної психології провели вебінар на тему “Сучасні методи психологічної допомоги та профілактики невротичних розладів” за участю зовнішнього стейкхолдера, завідувачки відділення медико-психологічної допомоги та соціальної реабілітації КНП «Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради» Оксани Чайки. На заході були присутні студенти спеціальності “Психологія” ОР ” Бакалавр”, студенти-магістри ОП “Клінічна та реабілітаційна психологія”, професорсько-викладацький склад кафедри. 

«Психічне здоров’я є важливою складовою повноцінного якісного життя людини. У надзвичайній ситуації, а в Україні триває війна, пандемія COVID-19, росте онкозахворюваність та канцерофобія та ін., не всі можуть швидко адаптуватися до змін – виникає постійна тривога, знижується настрій, працездатність, порушуються міжособистісні зв’язки. Це може призвести до розвитку депресії та психосоматичних розладів. Тому важливо майбутнім психологом ще під час навчання в університеті отримати практичний досвід профілактики психічних розладів, задекларований в «Концепції розвитку охорони психічного здоров’я в Україні на період до 2030 року», –  зазначила ініціатор акції, доцент кафедри загальної та клінічної психології Мирослава Кулеша-Любінець.