Волонтерська діяльність психологів 3 курсу під час виробничої практики

За час проведення виробничої практики, що відбувалася у найскладніших для країни умовах – під час війни – студенти-практиканти займалися волонтерською діяльністю, допомагали жителям територіальних громад та внутрішньо переміщеним особам справлятися з викликами сьогодення.

Своїми спогадами ділиться студентка 3 курсу спеціальності Психологія ОП «Психологія» Чаплак Марта : «Робота з внутрішньо переміщеними особами була поділена на 4-ри різні вікові категорії: 3-6 років, 7-11 років, 12+ (до 23) років, вік дорослості. Працювала з ВПО у м. Ходорів два рази в тиждень – понеділок та четвер. Спочатку були змішані групи, пізніше групи були поділені за віком. З дорослими робота здійснювалась індивідуально (арт-терапія та консультування) та групова робота з використанням МАК, аромотерапії. Для кожної вікової категорії був наперед сформований план консультацій, майстер-класів. Для сприяння адаптації ВПО (багато хто придбав тут житло і вирішив залишитись) ми запрошувати місцеву молодь на
зустрічі. Також з командою здійснювали просвітницькі заходи (як долати стрес, панічні атаки та ін.), проводили розважальні заходи (перегляд мультфільмів, спільні ігри, концерти). Цікавим видався вечір гаївок, який ми проводили спільно з Молодіжною Радою, де знайомили ВПО з нашими традиціями і залучали їх до участі».

На думку Марти, волонтерська діяльність під час виробничої практики «позбавила бар’єрів у спілкуванні з дорослими, допомогла розвинути вміння легко та швидко знаходила вихід з складних ситуації». «Також познайомилась з багатьма чудовими людьми і повірила в те, що психологія – це моя стихія і потрібно розвиватись у цьому напрямку. У мене з’явилось
багато внутрішнього ресурсу та бажання працювати, знизився рівень тривоги і я здобула цінний та практичний досвід», – повідомила студентка-практикантка.

Не менш цікаво працювали з тимчасово переміщеними особами з України студенти, які перебували за кордоном. Адже десятки країн світу надали притулок українцям, які покинули рідну країну у час війни. «Під час проходження практики мені вдалося провести тренінг для студентів, які переїхали за кордон через війну. Всі вони були з різних міст (Краматорськ, Біла Церква, Рубіжне, Запоріжжя та ін). Серед запропонованих мною тем вони обрали тренінг по стресостійкості. Для мене важливим було зробити його максимально практичним, дати відповіді на їхні запитання, справді допомогти. Тому для мене було особливо щемливо та приємно чути позитивні відгуки від такої особливої аудиторії», – ділиться Наталія КОБИЛЯНСЬКА, студентка ОП «Реабілітаційна психологія».